Miksi rakentaa verkkosivut WordPressillä?

Verkkosivut voisi rakentaa joka kerta alusta alkaen itse, mutta sisällönhallintajärjestelmä (Content Management System, CMS) vähentää merkittävästi sivuston tekoon kuluvaa aikaa ja helpottaa sisällön muokkausta.

Vai miltä kuulostaisi HTML-koodin muokkaaminen joka kerta kun haluat päivittää sivustosi sisältöä?

Sisällönhallintajärjestelmiä on saatavilla kymmeniä, ellei satoja, joten on ihan perusteltua kysyä miksi tehdä sivut juuri WordPressillä?

1. WordPress on maailman suosituin CMS.

Suosituin ei välttämättä itsessään tarkoita hyvää, mutta sillä on puolensa. Laaja käyttäjäkunta tarkoittaa että alusta on hyvin todennäköisesti olemassa vielä 10 vuoden päästä ja sille löytyy reilusti osaavia kehittäjiä. Lisäosille ja teemoille löytyy kysyntää, johon vastaa laaja tarjonta.

2. WordPress on ohjelmistona ilmainen.

Kuka tahansa voi ladata ja asentaa WordPressin, tarvitaan vain domain ja palvelin jolta sivusto tarjotaan vierailijoillee. Tämä tarkoittaa pieniä aloituskustannuksia ja laajaa käyttäjäkuntaa.

3. WordPressin kustomointi on helppoa teemoilla ja lisäosilla.

WordPress rakentuu ytimestä, teemasta ja lisäosista. Käytännössä tämä tarkoittaa joustavaa alustaa joka taipuu moneen käyttötarkoitukseen. Ja koska monipuolisuus perustuu teemoihin ja lisäosiin, ydin pysyy kevyenä ja yksinkertaisena.

WordPressin päälle on toteutettu lähes kaikenlaisia kuviteltavissa olevia sivustoja verkkokaupoista harrastusfoorumeihin.

4. WordPress on SEO-ystävällinen

Huolella kehitetyn ytimen ja ammattitaidolla rakennettujen teemojen avulla WordPressillä tehty sivusto on helppo saada näkymään hakukoneissa. Tämä on yksi tärkeimmistä väylistä miten asiakkaat löytävät sivustosi, joten teknisen rakenteen tulee olla kunnossa.

Lisäksi hakukonenäkyvyyden kanssa auttaa useampi lisäosavaihtoehto jotka auttavat metatietojen lisäämisessä ja avainsana-analyysissä.

5. WordPressiä on helppo hallita

Ytimen, teemojen ja lisäosien päivittäminen on yksinkertaista ja se onnistuu suoraan sivuston hallintapaneelista ilman teknistä osaamista. Päivitykset voi jopa automatisoida, jolloin tietoturvasta ei tarvitse olla huolissaan.

Päivityksien suhteen kannattaa kuitenkin olla tarkkana etenkin jos lisäosia on sivustolla enemmän, sillä yhteisön kehittämissä lisäosissa on silloin tällöin yhteensopivuusongelmia. Varmuuskopiot ja huolellinen testaaminen ovat keskeinen osa sivuston ylläpitoa.

6. WordPress on turvallinen

Suuri käyttäjäkunta ja avoin lähdekoodi tarkoittaa että WordPressin ydintä, teemoja ja lisäosia tarkastelee jatkuvasti lukuisia tietoturva-ammattilaisia ja löydetyt haavoittuvuudet paikataan yleensä ennen kuin kukaan kerkeää niitä hyödyntämään.

Etenkin lisäosia valittaessa on kuitenkin syytä olla tarkkana, sillä yli 50 000 lisäosan joukosta löytyy myös niitä jotka eivät ole turvallisia.

Mitä muita vaihtoehtoja on?

Vaikka WordPress sopiikin moneen käyttötarkoitukseen ja sitä on mahdollista hyödyntää lähes mihin tahansa, aina se ei ole paras vaihtoehto. Käydään siis läpi muutama muu vaihtoehto.

Drupal on numero kakkonen avoimista sisällönhallintajärjestelmistä. Se voi alkuun vaikuttaa hieman alkeellisemmalta ja pienemmän käyttäjäkunnan takia teemojen ja lisäosien kirjo on pienempi, mutta Drupalilla on vahvuutensa. Se sopii erityisesti monimutkaisten ja laajojen sivustojen rakentamiseen ja esimerkiksi Yle käyttää Drupalia.

Wix, Weebly, Squarespace, Liquidbox ja muut ”kotisivukoneet”. Ilmaiset ja maksulliset suljetun lähdekoodin järjestelmät ovat monesti erittäin helppokäyttöisiä, mutta osa niistä on hyvin rajallisia. Suljetun lähdekoodin järjestelmät ovat siitä ongelmallisia että niiden tietoturvaa on haastava arvioida. Toisaalta näitä palveluita käytetään monesti niin yksinkertaisten sivustojen rakentamiseen, ettei sillä ole juuri merkitystä.

Kustomoidut verkkosivut. Harvoin verkkosivujen rakentaminen alusta asti tulee kyseeseen, mutta sillekin on paikkansa. Jos tarve on aivan erityinen, käyttäjämäärät erittäin suuria tai verkkosovelluksella pyritään saavuttamaan huomattavaa kilpailuetua, oma järjestelmä voi kannattaa.